2019-09-20 08:18:43• hírek • Bede Emőke

Egyre nagyobb az igény a sportautókra és a városi terepjárókra

Összegezte a 2019-es év első nyolc hónapját az autógyártók és -importőrök szövetsége: kiderült, 9 százalékkal jobban teljesített az újautópiac, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A szövetség által közzétett elemzés szerint az autómárkák közül toronymagasan kiemelkedik a Dacia, mely nem kevesebb mint 34 419 új autót értékesített az első nyolc hónapban. Második helyre a német Volkswagen került 11 435 eladott autóval, harmadik helyen pedig a Renault áll 11 102 darab eladott járgánnyal.
 

Ha pedig nem márkák, hanem modellek alapján szűrjük az adatokat, a legnagyobb számban a Dacia Logan kelt el, szám szerint 13 360 talált új gazdára az elemzett időszakban. Ezt követi a Dacia Duster 7 610 értékesített autóval, és csak egy hajszállal lemaradva, 6 888 eladott új autóval érkezik a márka Sandero nevű modellje is. Az élmezőnybe pedig már csak a Renault Clio és a Škoda Oktavia fért be 4 242, illetve 3 342 darab autóval. Ezzel kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy a sportautókból 40,1 százalékkal több kelt el, mint előző év ugyanezen időszakában, de 19,9 százalékkal megugrott az utcai terepjárók, azaz a SUV-ok eladása is.


Az országos statisztikához hűen megyénk újautó-piacán is érezhető a Dacia-dominancia. Példának okáért csak augusztusban 52 olyan vadonatúj autót jegyeztek be, orrán a mindenki által jól ismert Dacia-logó díszelgett. Ezek közül 10 volt Duster, 27 volt Logan, illetve bejegyeztek még 15 Sanderót is. A Dacia újautó-eladási számai mellett a többi márka messze elmarad: a BMW, a Fiat, a Honda, a Mazda, a Škoda és a Volvo mindössze 1-1 modellel járult hozzá a Szatmár megyei autópiac bővüléséhez, vadonatúj Fordból és Renaultból azonban érkezett 10 is, Hyundaiból 6, Toyotából 5, Volkswagenből 4, Opelből 3, Nissanból és Suzukiból pedig 2. 


Hogy mivel magyarázza az új autók piacának tartós fellendülését az autógyártók és -importőrök szövetsége? A közlemény szerint egyértelműen a Rabla programnak tudható be ez a tendecia, hiszen a program adta lehetőséget kihasználva egyre többen döntenek úgy, inkább egy új, remélhetőleg sokáig hibamentesen futó autóba fektetik pénzünket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: